Reklama
 
Blog | Miroslav Handšuh

Ígen,pane Masaryk? Nemtudom!

Nedávno zde jeden z blogerů zveřejnil článek o TGM. Snad ani jedna věta o našem prvním panu prezidentovi nebyla pravda.Podtitulek článku zněl opravník omylů, a autor slibuje, že občas zase něco uvede na pravou míru.V diskuzi pod článkem jedna žena děkuje autorovi za krásný článek a jak se člověk vždycky něco nového dozví.Vzal jsem knihu Hovory s TGM, vydání z roku 1969, a začal porovnávat.

V blogu uvedeno- TGM, vlastním jménem Thomas Johan Maszarik, byl synem maďarského slováka a moravské němky.
V Hovorech přetištěný – Rodný a křestní list – otec Josef Masaryk, pokřtěnec Tomáš Masaryk.
str. 10 – Otec byl slovák z Kopčan,…Matka byla Hanačka rodem, ale vyrostla mezi Němci v Hustopečích,..
str.89 – …jsem víc než napůl Slovák…, ,, otec mluvil slovensky až do smrti“
atd.

V blogu uvedeno – Když přišel Masaryk do Prahy mluvil spíš slovensky než česky, a uměl také maďarsky.

TGM přišel do Prahy ve svých 32 letech, byl již ženatý s ,,američankou“, 12let
žil ve Vídni, kde maturoval, zvládnul universitu na které potom přednášel. Dva roky přednášel na universitě v Lipsku. A to vše slovensky? Maďarsky totiž nemluvil.
str.102 – Já jsem byl vlastně na půl Slovačiskem od malička,…hned v dětstvíjsem přišel do styku s maďarštinou.V rodině nám uvízlo několik maď. slov, říkali jsme například halgaš /mlč/ a podobně.

Do Prahy se Masarykovi nechtělo, věděl co ho mezi Čechy čeká. Jeden citát z té doby v Hovorech str.77 – Z Prahy na mne chodily do Vídně denuciace, že kazím mládež, že jsem šovinista, že zavrhuji Kanta a německou filosofii a tak dále.Proti mně byl arcibiskup Schonborn a někteří vlivní z našich lidí. HLÁVKA poslal do Vídně zápis mých přednášek z praktické filosofie, že tam mluvím o prostituci a tím prý kazím mládež.Představte si,právníkům a filosofům se nesmělo mluvit o tak strašném mravním problému, jako je prostituce!

Tvrzení blogera, -,, Masaryk považoval Sudety za nepřátelské území“, se mi nepodařilo nikde doložit ani vyvrátit, beru ho tedy jako fakt, asi má autor důkazy.

Reklama